Pokloni i čestitke za svadbu nekad i danas

pokloni na stolu

Pokloni i čestitke za svadbu nekad i danas

Nekada su pokloni za svadbu, a samim tim i čestitke za svadbu bili segment o kome se jako puno vodilo računa, jer su za mladu i mladoženju ti znaci pažnje često predstavljali mnogo više od poklona. Naravno, svatovi su birali poklone pre svega u skladu sa svojim mogućnostima i u skladu sa vezom koju imaju sa mladencima, pa se prema tome izbor fokusirao na ono nešto će za mladi par imati sentimentalnu vrednost. 

Danas, pak, sve je prisutniji trend davanja novca u koverti, čak i od onih najbližih mladencima, jer je to najlakši način da se pokloni nešto što je zaista potrebno, a što s druge strane ne zahteva, reklo bi se, nimalo truda.

Pošto verujemo da je davanje poklona za svadbu nešto zaista lepo i nešto što na najbolji način odražava emociju davanja, ovde želimo da se osvrnemo na poklone za venčanje koje je i dalje lepo davati, kao i čestitke kao nezaobilzan segment poklanjanja. 

Pokloni za svadbu – miks tradicionalnog i modernog

Tradicionalni pokloni za svadbu ipak ne izlaze iz mode, samo što danas predstavljaju način da se zaista izdvojite iza mase koverti i zaista poklonite nešto od značaja i što će imati sentimentalnu vrednost. 

Ovi pokloni se često razlikuju od kulture do kulture, što ih čini još znamenitijim, ali ovo su neki pokloni za svadbu za koje se može reći da su univerzalni, makar u našoj, zapadnoj kulturi. 

  • Nešto lično. – Ako ste bliski prijatelji sa parom, odličan primer ovakvog poklona bila bi uramljena romantična fotografija mladenaca sa početka njihove veze.
  • Umetničko delo. – Bilo koji vid umetničkog dela, a naročito slika ili skulptura, može poslužiti kao odlična dekoracija za novi dom mladog bračnog para, ali i kao uspomena koja će nositi posebno značenje za njih. Ako mladenci pripadaju određenoj subkulturi ili posebno vole neki tip umetnosti, možete se raspitati i saznati šta je to što bi bilo najbolje da im poklonite. 
  • Jednostavni, svakodnevni ali iznad svega, korisni pokloni. – Ovi pokloni mogu da predstavljaju sve od kućnih ukrasnih biljaka do kućnih aparata i posuđa bez kojih nijedna kuća ne može. Od biljaka se često poklanja bonsai, maleno drvo u saksiji koje je svojevrstan simbol istočnjačke kulture, sve popularniji kod nas, što zbog svog posebnog izgleda, kao i simbolike dugog i lepog života koju nosi.
  • Porodično nasleđe. –  Kada su u pitanju tradcionalni pokloni za svadbu, postoji ogroman značaj ali i simbolika u poklanjanju nekog starog porodičnog komada nakita, srebrnine ili kompleta porcelana koji se u porodici prenosi generacijama. Ako se ovako nešto daruje mladi, posebno nakit, očekuje da se ona porodičnu tradiciju nastavi i u novom domu, kao i da dati komad pokloni svojoj ćerki. 

Pokloni za venčanje koji odišu simbolikom mogu biti bilo šta, samo je bitno odraditi “domaći zadatak”.

pokloni i cestitke za svadbu na stolu

Moderni pokloni za svadbu – trend koji preovlađuje

Kao što smo u startu napomenuli, pokloni za svadbu su nekad bili mnogo praktičnije prirode, i najčešće su ili simbolični ili jako korisni, dok se danas sve više praktikuje poklanjanje novca u koverti, vodeći se mišlju da mladenci tako mogu novac da upotrebe na način koji im najviše odgovara. 

Takođe, novi trend koji se pojavio u skorije vreme je check-lista poklona koje bi mladenci voleli da dobiju, a koja se da šalje zvanicama koje na taj način mogu da “čekiraju” poklon sa liste i poklone nešto što je istovremeno u skladu sa njihovim mogućnostima, a i nešto što će budućim supružnicima sigurno biti od koristi. 

Iako je, bez sumnje, i ovo vid praktičnog razmišljanja, čar darivanja je ipak u poklanjanju nečega autentičnog, a opet neobičnog i simboličnog, pa evo liste takvih poklona koja može poslužiti kao inspiracija.

  • Iskustvo koje će pamtiti. – Ako mladenci međusobno dele posebnu pasiju za nekim vidom umetnosti ili izraza, možete im uplatiti kurs fotografije koji će im pomoći da tu strast dodatno oplemene, ili možete napraviti šalu na njihov račun i uplatiti kurs kuvanja za parove kako biste im olakšali buduće zajedničko snalaženje u kuhinji.
  • Karta sveta za svetske putnike. – Za slučaj da su budući supružnici strastveni putnici, ovo je sladak način da im nagovestite početak budućih avantura koje će deliti. Na ovakvoj karti mogu obeležiti mesta koja su zajedno posetili i istaći na posebno mesto u zajedničkom domu. 
  • Putovanje koje će pamtiti. – Često se bliski rođaci mladenaca, a najčešće rođeni brat ili sestra, odlučuju da im poklone putovanje za medeni mesec, ili možda neko kraće, vikend putovanje na mesto koje su oduvek želeli da posete, ali nije bilo prilike. 

Čestitke za svadbu – lepa tradicija koja ne izumire

Čestitke za svadbu su savršen način da nekome pismeno poželite stupanje u novi, zajednički život, a pored toga, ako ste se odlučili da mladence darujete u novcu, dodatno personalizuju takvu vrstu poklona.

Dilema koja se najviše javlja kada su u pitanju čestitke za venčanje, tiče se onoga šta napisati, jer ne želite da zvučite ni otrcano, a ni kao da se nimalo niste potrudili. Ne treba naglašavati da čestitke za svadbu moraju biti lične i da odražavaju emocije, zato nemojte posezati za već ustaljenim formama pisanja čestitki. 

Čestitka za svadbu treba da bude sentimentalna, nežna i da odražava posebnu konekciju koju imate sa parom, pa ako ste baš bliski, onda šaljive čestitke za svadbu mogu doći u obzir, naročito ako imate neku posebnu, internu šalu koju delite sa parom. 

Bilo da su pokloni za svadbu tradicionalni ili moderni, da li planirate da im poklonite novac u koverti ili želite da budete posebni i autentični u izboru vašeg poklona i pisanja čestitke, najvažnaije je da vaš poklon dolazi od srca i da delite radost i sreću tog najposebnijeg dana sa budućim supružnicima!

Share