Praznik Mladenci – običaji i ideje za proslavu

Mladenci

Praznik Mladenci – običaji i ideje za proslavu

Rano proleće je najlepše vreme za svadbena veselja, što potvrđuju i brojni parovi koji za najvažniji dan u životu biraju neki sunčan, martovski datum. Mart je ujedno i mesec kada se praznuje jedan od najlepših pravoslavnih praznika – Mladenci. U narednim redovima vam predstavljamo simboliku i običaje koji se vezuju za 22. mart, a koje praktikuju gotovo svi novopečeni mladenci u Srbiji.

Kako su Mladenci postali praznik mladih bračnih parova?

Praznik Mladenci obeležavaju 22. marta svi oni parovi koji su brak sklopili u prethodnoj kalendarskoj godini. Reč je prazniku koji dolazi nakon organizacije venčanja i samog svadbenog veselja, i slavi sreću, ljubav i slogu u novom braku. Mladenci ga obeležavaju u krugu najbliže porodice. Ipak, događaj koji je uslovio nastanak ovog praznika nije imao tako srećan kraj.

Mladenci – spomen na stradanje Svetih četrdeset vojnika

Praznik Mladenci je posvećen uspomeni na stradanje četrdeset vojnika koji su 320. godine za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo protiv careve volje. To je dovelo do tragedije koja je u crkvenom kalendaru ostala obeležena crnim slovom. Ipak, nije baš sasvim jasno na koji način je ovaj događaj povezan sa brakom.

Veruje se da su Mladenci dobili ime jer su 40 stradalih vojnika bili mladići, a ne sasvim zreli muškarci, a tradicija vezivanja ovog datuma za venčanja i mladence se intenzivirala tek sedamdesetih godina prošlog veka. U svakom slučaju, praznik je vrlo poštovan među pripadnicima pravoslavne veroispovesti, a mladi bračni parovi ga obeležavaju posebnim ritualima sa svojim porodicama.

Praznik Mladenaca

Praznik Mladenci običaji i tradicija

Običaj je da se za Mladence posećuju mladi bračni parovi, koji su tek nedavno sklopili brak i po prvi put proslavljaju ovaj praznik. Prema narodnom verovanju, tog dana žena treba da ustane rano kako bi izmesila kolače za muža, porodicu, komšije i prijatelje koji tog dana dođu u posetu. Tradicija nalaže spremanje 40 kolača – mladenčića koji simbolizuju po jedog stradalog mladića, dok se 41. kolač mesi za dete koje će biti rođeno u sklopljenoj bračnoj zajednici.

Prilikom posete mladenaca, par se daruje, pa se neretko ovaj praznik vezuje i za brojne poklone. Tradicija nalaže da svi koji su bili na svadbi na ovaj praznik posete mladence, što se danas ne praktikuje zbog obima svadbenih veselja koja se priređuju. Ipak, veliki je broj domova u kojima se mese ukusni kolači i slavi prva i kako kažu, najslađa godina braka.

Posni praznik i Bela nedelja

Praznik Mladenci uvek pada u vreme Vaskršnjeg posta, pa je i svo posluženje tog dana posno. Služe se pomenuti kolači koji se prave od posnih sastojaka, kao i riba, te sva druga  jela koja se uklapaju u pravila posta nalaže crkva.

Takođe, Mladenci su praznik koji se dovodi u vezu sa Belom nedeljom. Reč je o poslednjoj nedelji pred vaskršnji post, kada prema narodnom verovanju, svekrve izvode svoje snaje i predstavljaju ih selu, odnosno uvode u crkvu i zajednicu udatih žena. Naravno, reč je o običaju koji se praktikovao u davna vremena, dok je danas ostalo sećanje na ovu tradiciju koja se prepričava, ali ne i prenosi sa kolena na koleno.

Mladenci – prilika za važne životne korake

Ukoliko se pitate kako obeležiti mladence na savremeniji način, nećete pogrešiti ukoliko baš ovaj datum namenite za neki važan događaj u vašem zajedničkog životu. Na primer, krštenje deteta je sjajan povod da Mladence obeležavate i svih narednih godina, a ne samo u prvoj godini braka. Rođenje deteta na Mladence garantuje da se ovaj praznik nikada ne zaboravlja u njihovim domovima.

Takođe, ovo može biti odličan datum za početak novih poslova, kupovinu stana, automobila ili pravljene bilo kog važnog koraka u braku. Veruje se da takvi poslovaju bivaju praćeni srećom i ljubalju, jer Mladenci simbolizuju upravo blagostanje i sreću koja je potrebna svakom bračnom paru.

Ukoliko je predstojeći 22. mart dan kada obeležavate Mladence, potrudite se da pripremite raskošnu trpezu za sladak život i uspeh na svakom polju. Pozovite svoje najbliže da sa vama podele radost, i ne plašite se da baš na taj dan započnete velike poslove koji vas čekaju, jer će vam Mladenci doneti ljubav, mir i sreću u svemu što budete radili tog dana.

Share