Prvi put u odelu – saveti za besprekoran stil

odelo za svadbu

Prvi put u odelu – saveti za besprekoran stil

Kada su u pitanju proslave kao što su venčanja, krštenja i ostale svečanosti – podrazumeva se da zvanice treba da dođu elegantno obučene, kao i oni koji su glavni akteri na svečanosti. Ovo pogotovo važi kada je u pitanju venčanje – ništa manje važno od mladine venčanice nije ni odelo mladoženje, mada je istina da mu se posvećuje manje pažnje, a tako ne bi trebalo da bude.

Ne kaže se slučajno kako odelo čini čoveka. Neko će se s ovom izrekom saglasiti, neko ne, ali je činjenica da je ona itekako rasprostranjena, pa mora da u njoj ima makar malo istine. Ovo se ne odnosi samo na svečanosti, već i na svakodnevicu i sve one prilike u kojima muškarac treba da izgleda elegantno i sofisticirano. U nastavku teksta pročitajte savete za besprekoran elegantni muški stil, kao i glavne stvari koje treba da znate o pronalaženju odela koje će vam savršeno stajati.

Kako izabrati pravo odelo

Pravo odelo je ono odelo u kome ćete se najbolje osećati, a da biste se u njemu dobro osećali, ono mora da bude dobre veličine i kroja, da bude udobno i u skladu sa prilikom i da vam se dopada, odnosno da je po vašem ukusu.

Obucite se u skladu sa prilikom

Ono što je u pogledu biranja odela najbitnije, svakako je da odelo, kao i celokupan stajling, odaberete u skladu sa prilikom i sa vašim ukusom. Prvi put odelo ćete sigurno obući na nekoj svečanosti, pa i treba da ga birate u skladu sa njom. Dakle, ono bi moralo da bude elegantno i svečano.

Međutim, ovo ne znači da treba da se uniformišete, dozvoljeno je da zadržite vaš stil. Odabirom zanimljivih detalja najbolje ćete to učiniti, ali držite se okvira elegancije i svedenosti.

Odelo koje kao da je krojeno po meri

Bez obzira na to koliko je odelo skupo, ili lepo, ako nije u pravom broju – ne može da izgleda dobro na vama. Da bi vam odelo dobro stajalo, ono mora da bude kao krojeno po meri. Kod odela je ovo posebno opipljivo i mnogim muškarcima upravo zbog ovoga nije lako da pronađu pravo odelo, pogotovo kada se radi o prvom odelu.

Ako krojite odelo, krojač će ga izraditi po vašim merama i onda za ovo ne morate da se brinete, ali ako ga kupujete postoji više stvari o kojima treba da vodite računa kada se radi o veličini odela.

Prava veličina sakoa

Sako je gornji deo odela, a često se dešava da muškarci ne znaju da prepoznaju sako prave veličine za njih. Ono na šta bi trebalo da obraćaju pažnju pri odabiru prave veličine sakoa jesu: ramena, širina grudi i struka i dužina rukava, kao i celog sakoa .

Ramena sakoa ne bi trebalo da budu šira, a ni uža od vaših. Najbolje ćete videti da li vam veličina ramena odgovara po tome da li se šav sakoa na ramenima tačno poklapa sa vašim ramenom. Ako se rub ne poklapa i bliže je ili dalje od vrata nego što bi trebalo da bude – sako nije u vašoj veličini.

Širina sakoa na grudima i u struku trebalo bi da bude takva da kada se sako zakopča bude taman. Ni preširok, ni preuzak. Ako pri zakopčavanju primetite da ste jedva zakopčali dugme – sako vam je mali, a ako vidite da ima još mnogo prostora između vašeg torzoa i sakoa nakon zakopčavanja – veliki je.

Kada govorimo o dužini sakoa i rukava, pravila su jasna – rukavi ne bi smeli da kada stojite spuštenih ruku prelaze početak kosti palca na šaci, jer bi u tom slučaju bili predugi. Idealno je da dužina rukava bude za centimentar, dva kraća od dužine rukava košulje koju nosite ispod, a koja takođe ne bi smela da prelazi početak palca.

Idealnu dužinu sakoa izmerićete stajajući ispravno sa spuštenim rukama. Ukoliko prstima bez problema možete da dodirnete kraj sakoa – predug je. Idealna dužina sakoa, po poslednjim trendovima, je tek nekoliko centimetra ispod kaiša i početka pantalona, ali ni sa dužim sakoom od ovog nećete pogrešiti.

Pantalone u dobrom broju

Lakše je naći pantalone u dobrom broju od sakoa, jer su ovde pravila jasna, a ni krojačko ispravljanje pantalona ukoliko za njim bude potrebe nije dugo, komplikovano, ni skupo.

Širina pantalona idealna je ako nakon oblačenja pantalona imate tek par centimetra slobodnog prostora koje onda suzite kaišem. Ako pantalone jedva zakopčate, ili nemate ni centimetar “lufta” nakon zakopčavanja – male su.

Idealna dužina pantalona je ako se one završavaju na samom početku cipela. Ako su duže od ovoga – izgledaće neuredno. Poslednji trendovi diktiraju sve kraće pantalone, pa ni sa njima ne možete da pogrešite.

Košulja – izbor i veličina

Košulja nije deo odela, ali se podrazumeva da ćete je obući ispod sakoa. Pravila za veličinu košulje ista su kao i za sako, s tom razlikom da košulja treba da bude uža i za koji centimetar dužih rukava od sakoa.

Košulje možete da nađete u različitim stilovima, dezenima i oblicima. Za svečani događaj preporučuje se strukirana košulja sa lomljenom kragnom. Strukirana košulja je bolja jer preko košulje svakako nosite sako, pa i ukoliko imate koji kilogram viška, neće se videti, a mnogo je praktičnija za ovu svrhu jer prati liniju tela i ne morate konstantno da je nameštate kao što je to slučaj sa košuljama koje nisu strukirane i po pravilu šire.

Lomljena kragna je formalnija i čvrsto će stajati, te je zato najbolji izbor za svečanu priliku, a odlično ide kako uz kravate, tako i uz leptir mašne.

Dezen i boja košulje mogu biti bilo kakvi. Najklasičnija je jednobojna bela košulja i sa njom ne možete da pogrešite, ali ako volite da eksperimentišete – slobodno pustite mašti na volju. Važno je samo da se slaže sa odelom i celokupnim izgledom, kao i to da je dobar izbor za priliku za koju se oblačite.

Kravata – najvažniji detalj

Od svih detalja koje ćete na svečanosti nositi, najvažniji je upravo kravata. Kravate muškarci nose još od XVII veka, a nikad nisu gubile na značaju i popularnosti. Doduše, s vremena na vreme modni trendovi popularišu leptir mašne, pogotovo za muški stil u svečanim prilikama, ali kravate i dalje ostaju izbor većeg broja muškaraca.

Vezivanje kravate – kako vezati kravatu na jednostavan način

Ovo je najveća bojka kada se radi o odevanju za formalne i svečane prilike kod muškaraca, pogotovo kada se radi o prilici koja iziskuje da obučete odelo i kravatu po prvi put. Za vezivanje kravate ostavite bar 10 minuta vremena. Retko koji muškarac bez pomoći uspe iz prvog da veže kravatu kako treba.

Postoji više načina za vezivanje kravate, a najpopularniji način je vezivanje običnog čvora kravate, koji je za početak i najlakši za učenje. Običan čvor kravate može biti jednostruki i dvostruki, a za prvi put preporučujemo da kravatu vežete sa jednostrukim čvorom, jer je ovaj način jednostavniji.

Evo i koraka koje treba da pratite kako biste vezali kravatu na najjednostavniji način:

 

  • širi deo kravate stavite na destnu stranu, trećinu duže od užeg dela kravate
  • širi deo obavijte oko užeg dijela od naprijed prema nazad
  • obavijte još jednom napred, preko užeg dela i prema natrag
  • širi kraj izvucite vrhom prema gore
  • provucite ga kroz čvor i pridržavajte uži deo kravate

 

Boje i dezeni kravate

Zavisno od prilike, vašeg ukusa i boje sakoa i košulje, izabraćete i boju i dezen kravate. Preporučuje se da za svečanosti izaberete svilenu kravatu – klasična je i kvalitetna. Što se boje tiče, pravilo je da u svečanim prilikama treba ostati elegantan i ne eksperimentisati mnogo sa bojom.

Crvena, plava, teget i maslinasto zelena dolaze u obzir, ali ne i fluorscentne ili jarke boje. Takođe, pravilo je da se šare ne mešaju. Ovo znači da ukoliko imate košulju sa dezenom ili šarom, izaberete jednobojnu kravatu. Ako su košulja i odelo jednobojni, igrajte se sa dezenom kravate. Svakako, ono što je najvažnije je da se boja i dezen kravate slažu sa celokupnim stilom i izgledom koji ste odabrali za ovo veče.

Cipele

Sa klasičnim, kožnim, crnim ili braon cipelama ne možete da pogrešite! Važno je samo da se držite elegantnog oblika i forme. Cipele treba da budu iste boje kao i kožni kaiš koji ćete nostiti, kao i sat, ukoliko je njegova narukvica kožna.

U poslednje vreme, brodarice su sve modernije, pa ako je proslava leti, ni sa njima nećete pogrešiti! Cipele mogu da privlače najmanje pažnje u celokupnoj odevnoj kombinaciji, a mogu i najviše – izbor je samo na vama, a jedino pravilo kojim treba da se vodite je da odevna kombinacija i cipele idu uz priliku i da njihove boje i materijali budu skladni i lepi.

Detalji će vašu kombinaciju učiniti jedinstvenom

Sem kravate, mnogo je detalja, odnosno aksesoara, koje možete da iskoristite kako bi vaša odevna kombinacija bila jedinstvena i stilski upotpunjena. Neke od ideja za ovakve detalje su: šešir, maramica, manžetne i čarape.

Da, dobro ste pročitali – čarape. Širom sveta, ozbiljni muškarci koji drže do sebe i svog izgleda poklekli su ovom najnovijem trendu. S obzirom na monotoniju muškog odevanja koja konstantno podrazumeva iste elemente i dosadne boje – smislili su da je igranje sa čarapama, njihovim bojama i dezenima, odličan način da izađu iz konvencialnog i dosadnog stila tipičnog za odevanje muškaraca u specijalnim prilikama pa su počeli da nose čarape najrazličitijih motiva i boja koje se vide i na taj način razbijaju monotoniju.

Organizacija venčanja i ostalih svečanosti, kao i učestvovanje na njima, podrazumeva i pronalaženje prave odevne kombinacije, što svakako nije lak zadatak, ali se nadamo da smo vam olakšali ovaj zadatak. Ne zaboravite da je najvažnije da se na proslavi lepo provedete, ali i da ispadnete lepo na fotografijama!

Share