Zanimljivi srpski običaji na venčanjima koji su opstali do danas

Srpski običaji na venčanjima - svadbeni običaji

Zanimljivi srpski običaji na venčanjima koji su opstali do danas

Dodovoravanje duhovima, teranje uroka, darivanje i jabuke – samo su neki od elemenata srpskih običaja na najlepšim tradicionalnim venčanjima. Saznajte značenje najpopularnijih svadbenih običaja u Srbiji, koji su opstali do danas, i kako su ti običaji na venčanjima uopšte nastali.

Tragovi srpske tradicije provlače se kroz veliki broj današnjih venčanja, ma kako moderna i konceptualna ona bila. Njima se u brak priziva sreća, zdravlje, blagostanje i ljubav koja večno traje, a svakako su zabavna i za goste i za mladence. Ovde smo opisali neke od najčešćih običaja i njihovu simboliku kroz istoriju, za slučaj da je organizacija venčanja u Aria Event Centru već otpočela, pa želite da se pripremite na pravi način.

Dok jabuka ne padne, nema mlade!

Prema drevnom običaju koji se očuvao u seoskim sredinama i domaćinstvima, na vrh drveta ili visokog stuba ispred mladine kuće okači se jabuka. Dok je mladoženja ne obori ili ne upuca iz puške, neće moći da odvede mladu.

Preko mosta

Nekada su pre polaska u crkvu svatovi kupili mladu iz kuće. Ukoliko usput naiđu na most, mlada pre prolaska treba da baci belu maramicu u koju je stavila nešto novca.

Prenošenje mlade preko praga

Drevno pagansko verovanje nalaže da se kućnim duhovima treba dodvoriti pri ulasku u dom mladenaca. Zato mladoženja treba da prenese mladu preko praga, da ih ona ne gazi, a tom prilikom mlada treba jako da udari u štok od vrata, da bi je duhovi prihvatili i odobrovoljili se.

Bučna povorka

Neretko na ulici čujemo prolazak svadbene povorke koja trubi iz ukrašenih kola. Nekada je povorka zvonila zvonima, kako bi rasterala zle duhove.

Za punu kuću zdrave dece

Mlada pre ulaska u kuću u ruke uzima nakonče, najmlađe dete iz mladoženjine familije, podiže ga iznad glave i tri puta okreće u krug – kako bi ona i mladoženja imali puno zdrave dece.

Pogled kroz prsten – za večnu ljubav

Prema običaju, mlada na dan venčanja treba da pogleda svog budućeg supruga kroz verenički prsten, da bi bila sigurna da će je mladoženja večno voleti.

Beli luk protiv uroka

Mlada u toku spremanja za venčanje treba da u nedra stavi čen belog luka, protiv uroka.

Cipele na dar provodadžiji

Kada budući mlada i mladoženja odluče da se venčaju, svom provodadžiji ili provodadžijki (osoba koja je učestvovala u njihovom upoznavanju) treba da kupe par cipela, da bi im ljubav potrajala.

Bacanje budermajera – koja je sledeća?

Mlada posle ceremonije venčanja okuplja neudate devojke, a zatim im okreće leđa i nasumice baca bidermajer ka njima. Smatra se da će se ona koja uhvati bidermajer sledeća udati. Ovaj običaj je raširen u svetu a vrlo je čest i na našim venčanjima.

Pogača za svatove

Ovaj običaj je vrlo sličan bacanju bidermajera za neudate devojke.

Svekrva za ovu priliku posebno mesi pogaču. Nju posle darivanja, a pre glavnog jela, stari svat baca iza leđa grupi neoženjenih mladića. Ko uhvati pogaču ubrzo će se i sam ženiti, a „ulov” se prema običaju deli sa ostalim svatovima: svako od njih treba da dobije bar zalogaj pogače.

Darovi za mladoženju

Mladoženja za ručkom nakon venčanja ne sme pojesti ni zalogaj dok mu tast i tašta u tanjir ne stave novac, ili ga daruju zlatom.

Bez crnine i bisera!

Mlada u periodu od veridbe do venčanja ne sme da nosi crnu odeću, jer ona simbolizoje nesreću i žalost – i brak će biti tužan ukoliko ponese crno.

Slično tome, mlada na dan venčanja ne sme da nosi bisere jer simbolizuju suze – inače će tokom braka proliti mnogo suza.

Bacanje sita: hoće li mlada ostati?

Kada mlada i mladoženja nakon venčanja stignu pred svoj novi dom, mlada od svekrve koja je čeka ispred uzima sito – ono može biti prazno, ili napunjeno jabukama, žitom, cvećem i bombonama. Nekada se u žito samo stavljala jedna jabuka, kao simbol zdravlja i plodnosti. Potom mlada baca jabuku iza svojih leđa, a sito na krov.

Ako sito ostane na krovu, smatra se da će se mlada zadržati u kući, a ako padne – mladoženjini zetovi ili ona treba da ga izgaze.

Još jedan običaj sa sitom nalaže da se u njega pre bacanja na krov sipa žito, a po ulasku u kuću žito se baca i po uglovima kuće, da godina bude rodna, zdrava i vesela. Žito se i za vreme praznika bacalo po kući, da se prizove izobilje.

Let jabuke preko krova

Prema običaju nalik prethodnom, jabuka se napuni novčićima i baca preko krova prilikom ulaska u kuću, za sreću.

Prolivanje vode iz bokala

Za ljudima se obično proliva voda kada pođu iz kuće na neki važan dan, za sreću. Postoji i svadbena verzija ovog običaja – na svekrov i svekrvin kućni prag stavi se bokal vode; mlada pri ulasku u kuću treba da ga obori nogom, da se u toj kući sve „preliva”.

Nešto staro, nešto novo, nešto pozajmljeno i nešto plavo – novi običaji primljeni iz sveta

Something old, something new, something borrowed, something blue” – čujemo u mnogim filmovima sa scenama venčanja, a svaki od ovih elemenata ima svoju ulogu:

  • staro – predmet koji par dobija od starih prijatelja; obično mlada dobija staru podvezicu od srećno udate žene kako bi se njena sreća prenela i u novi brak;
  • novo – za sreću u novoj avanturi, bračnom životu zaljubljenih;
  • pozajmljeno – mlada iz svoje porodice pozajmljuje predmet sa nekim snažnim značenjem koje on ima za porodicu, i nakon svadbe ga vraća; ovo je simbol porodične ljubavi i podrške koja će je pratiti;
  • plavo – običaj iz starog Izraela, gde je nekada mlada nosila plavu traku u kosi kao simbol vernosti i ljubavi.

Smatra se da će ovi običaji doneti sreću mladencima, a kako bi slavlje nakon ceremonije prošlo bez greške, oslonite se na Aria Event Centar. U prelepom ambijentu i uz besprekornu uslugu, neka dan prođe savršeno.

Share