Šta se daje kao poklon za krštenje deteta?

Devojčica sedi pored medvedića na travi

Šta se daje kao poklon za krštenje deteta?

U našem narodu, još od davnih dana, poseban čin koji mnoge porodice širom Srbije obeležavaju u krugu svoje familije i prijatelja predstavlja krštenje deteta. Roditelji, zajedno sa svojim najbližima, proslavljaju ovaj jedinstven događaj uz svečani ručak, a neretko se prave i veća slavlja. 

Pored rođenja deteta, ovo je jedan od najbitnijih događaja u jednom porodičnom domu. Ukoliko ste pozvani na krštenje deteta, a nemate nikakve ideje za poklon za krštenje, postoje neka nepisana pravila oko toga šta je poželjno da se kupi detetu. 

Iako se ta pravila iz godine u godinu proširuju i sve je više inovativnih poklona za decu, ako želite da izaberete najidealniji poklon za krštenje deteta, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se odlučite za onaj pravi.

#1 Zlatni nakit – neprevaziđen poklon za krštenje deteta

Jedan od najčešćih poklona za krštenje po svim verskim običajima, jeste zlatni nakit. Ovo se pogotovo odnosi na kuma deteta od koga se očekuje zlatni krstić ili zlatni dukat koji nosi posebnu vrednost. U nekim slučajevima kum je zadužen i za organizaciju i plaćanje krštenja, u skladu sa dogovorom sa roditeljima.

Familija deteta se, takođe, često odlučuje za zlatan nakit koji će mu ostati kao lepa i vredna uspomena na taj specijalan dan. Najviše se kupuju zlatni lančići, minđuše za devojčice i zlatne narukvice na kojima se, neretko, ugravira detetovo ime. 

Osim nakita za venčanje, za poklon dragoj osobi ili za svakodnevnu upotrebu, današnje zlatare su prepune predivnih komada zlatnog nakita za malu decu sa najrazličitijim oblicima privezaka, da je nekada veliki izazov izabrati onaj najslađi i najlepši. 

#2 Odeća za dete – praktičan i koristan poklon

Mnogi gosti vole da kupe presladak komad odeće kao poklon za krštenje deteta zbog njegove praktičnosti. Takav poklon će svakako koristiti za svakodnevnu upotrebu i roditeljima će dosta skratiti muke koje iziskuje odlazak u nabavku nove odeće.

Osim toga, to mogu da budu svečane haljinice ili košuljice u koje će dete da nosi na posebnim prilikama, kao što su rođendani, slave, pa čak i fotografisanje za uspomenu na taj period detetovog života. 

#3 Igračke – omiljeni dečiji pokloni 

Iako su zlatan nakit i odeća dobra ideja, onome što će svako dete na ovom svetu najviše da obraduje jeste fenomenalna igračka od koje se neće odvajati. To može da bude muzička igračka koja će podstaći detetov talenat za muziku i igru, veliki šator ili auto na baterije koje je omiljena igračka kod mnogih mališana u poslednje vreme.

Kako su sva deca nepredvidiva, nekada je odabir idealne igračke mač sa dve oštrice jer uvek postoji opcija da se dete neće zainteresovati, ali nemojte to da vas zabrinjava. Uvek možete da se konsultujete sa roditeljima ili da na osnovu afiniteta deteta procenite šta bi mu bilo interesatno.

Deca su po prirodi veoma radoznala, tako da će se sigurno zanimati vašim poklonom pre ili kasnije.

#4 Knjiga – simboličan poklon za posebne porodice

Ono što može da bude idealan, simboličan poklon prilikom ovakvog posebnog čina, jeste određena knjiga koja će zauzimati najlepše mesto na polici. Takva knjiga može da bude i Biblija za decu, ukoliko je porodica deteta veoma religiozna. 

Takođe, poklon za krštenje može da sadrži i kolekciju najlepših bajki sveta ili Diznijevih klasika na kojima su mnoge generacije odrastale i čije su priče ostavile dubok trag, razvivši kreativnost i radoznalost kod mnoge dece. 

Knjige su oduvek bile savršen izbor za sve one kojima fale ideje za poklon za krštenje ili bilo koju drugu svečanu priliku. Zato je knjiga sa posvetom uvek dobrodošla i kao poklon za rođendan.

#5 Srebrni komplet escajga – idealan za graviranje 

Ako se još uvek niste odlučili šta kupiti za krštenje, evo jednog zanimljivog predloga. Oni koji žele da jednoj porodici poklone posebnu stvar koja će krasiti njihov dom dugi niz godina jeste srebrni komplet escajga.

Escajg ne mora nužno da bude od srebra, može da bude i posrebreni. Idealan je za graviranje imena deteta i datuma krštenja, kao i za neke kraće, simbolične poruke koje će podsećati na taj divan dan. 

#6 Novac – uvek idealno rešenje za krštenje deteta

Ukoliko ste pristalica praktičnih i korisnih rešenja, najbolji poklon za krštenje deteta jeste novac. Količina tog novca nije od presudnog značaja, jer nemaju svi ljudi ista  primanja. Bitno je da je taj poklon od srca, kao znak pažnje roditeljima koji će najbolje znati kako da ga upotrebe na svoje dete.

Novac je idealan poklon za sve vrste proslava, pogotovo kada ne znate šta kupiti za krštenje deteta i kada vam sve veći spisak predloga stvara još veću konfuziju i neodlučnost pri odabiru. Sa ovakvim poklonom sigurno nećete pogrešiti.

Beba koja se nalazi u naručju

#7 Ram ili album za slike – autentičnan poklon za čuvanje uspomena 

Unikatni ramovi i albumi za slike su uvek lep poklon za sve one koji vole da čuvaju svoje uspomene na posebnim mestima. Svi oni koji pridaju veliki značaj enterijeru i uređenju svog prostora, uživaće u fenomenalnom ramu ili albumu za slike koji će da obogati taj prostor i da mu da posebnu lepotu.

Unutar njih će biti ubačene najlepše slike deteta i porodice koje će da svedoče o divnim vremenima i kome će se svi ukućani rado vraćati, evocirajući uspomene sa osmehom na licu.  

Budite inovativni i kreativni sa poklonima 

Kada su u pitanju pokloni za krštenje ideje se uvek pojave kod mnogih kreativaca. Zato neki vole da budu inovativni sa svojim poklonima, pa se često mogu videti i neverovatne igračke za decu, vaučeri za razne dečije radnje, korisne stvari kao što su kolica, povijalica, pelene, i slično.

Ukoliko ste kreativni, možete i sami da naslikate nešto, napišete pesmu ili odsvirate omiljene pesme na proslavi krštenja i tako svima ulepšate ovaj poseban čin, ostavljajući svoj lični pečat i doživljaj koji će mnogi dugo pamtiti.

Share