Sve što treba da znate o uniformama konobara na proslavama

Konobar drži jelo u ruci

Sve što treba da znate o uniformama konobara na proslavama

Konobari na venčanjima i proslavama igraju veoma važnu ulogu. Njihovo ponašanje, način komunikacije, pa čak i izgled će bez sumnje biti primećeni i neophodno je da oni u tom segmentu na sve prisutne goste ostave dobar utisak.

Kada je reč o načinu odevanja konobara, izuzetno je važno da uniforme budu komforne, ali i da ispunjavaju estetske zahteve u pogledu stila, dizajna i boje. Predstavljamo vam neke od najzanimljivijih činjenica u vezi sa konobarskim uniformama na koje do sada možda niste obraćali toliko pažnje.

Kako se biraju uniforme za konobare

Kada je reč o odabiru uniformi, važno je znati da se ta odluka uglavnom donosi u dogovoru sa samim konobarima. To je važno kako bi se osiguralo da će se konobari u toku same proslave osećati prijatno i svoj zadatak obaviti na najbolji mogući način.

Naravno, izbor uniformi mora biti u skladu sa tonom celog događaja i vrstom proslave koja je u pitanju. Jednostavno rečeno, konobari treba da izgledaju profesionalno i otmeno, ali istovremeno ne odudarajući previše od kompletnog okruženja u kojem se proslava održava.

Boje igraju veoma važnu ulogu

Većina ljudi boje shvata veoma površno, odnosno samo kao estetski moment stvari oko nas. Međututim, činjenica je da se boje ne biraju slučajno, već služe određenoj svrsi. Izbor konkretne boje treba da ostvari uticaj na onoga prema kome je usmeren.

U ovom konkretnom slučaju, odabir boje uniforme konobara, ili bilo kog drugog zaposlenog koji koristi uniformu, treba da izgradi određen imidž koji će gosti objekta prepoznati. Tako se na primer za crnu boju smatra da odiše elegancijom, kontrolom i sigurnošću. Upravo zbog toga se crna boja tako često sreće širom restorana i drugih ugostiteljskih objekata.

Nasuprot njoj, bela boja aludira na čistoću, efikasnost i besprekornost. Iz toga razloga bele unoforme vezujumo sa kuvare i ostale zaposlenje u kuhinji. Imajući ovo u vidu, ne čudi da se mnogi ugostiteljski objekti odlučuju upravo za kombinaciju ove dve boje. To treba da oda utisak konobara od poverenja kojem se  gosti u svakom trenutku mogu obratiti kako bi njihov zahtev bio ispunjen najbolji mogući način.

Eksperimentisanje je dozvoljeno

Kao što vidite, uobičajena crno – bela kombinacija se najčešće vezuju za većinu proslava. Međutim, odstupanja su naravno dozvoljena, pa se u poslednje vreme sve češće viđaju i  odevne kombinacije drugačijih boja i stilova koje nosi lični pečat. U svakom slučaju, najvažnije je da uniforma u svakom trenutku deluje uredno i profesionalno.

Naravno, stvar je nešto drugačija kada je reč o manjim privatnim proslava ili posebnim vrstama događaja, kakva su tematska venčanja. Ukoliko ste se odlučili za ovakvu vrstu

venčanja, ne plašite se da budete kreativni i drugačijii. Konobarima možete dodeliti posebne uniforme u skladu sa odabranom temom jer ćete time pojačati ceo utisak i svojim gostima obezbediti sjajnu zabavu. 

Pažljivo odabrani materijali

Važna odlika uniformi je svakako i njihov materijal. Na velikim proslavama konobari obično imaju pune ruke posla, a veselja često mogu trajati jako dugo. Kako je reč o poslu koji zahteva gotovo stalno kretanje, neophodno je da uniforme budu izrađene od materijala koji su prijatni i lagodni za nošenje. Tu pre svega mislimo na unoforme od pamuka ili viskoze.

Konobari su u stalnom kontaktu sa hranom i pićem, pa je poželjno da se uniforme prave od materijala koji se lako peru i čije održavanje neće zahtevati previše vremena i truda. Za kraj, kada je reč o stilu uniforme, neka one budu dizajnirane tako da mogu podjednako da odgovaraju svim tipovima građe.

Kao što vidite, uniforme nisu samo propratni delovi koji se zaposlenima dodeljuju bez previše razmišljanja. U eri vizuelizacije, oni igraju bitnu ulogu za funkcionisanje svakog ozbiljnog poslovanja. Uz par trikova koji smo vam otkrili, verovatno ćete i vi na njih u budućnosti obraćati više pažnje.

Share