Venčana burma – simbolika burmi i istorija njenog nastanka

Suprug i supruga sede zajedno

Venčana burma – simbolika burmi i istorija njenog nastanka

Prstenju se u svakoj kulturi pridaje određen i drugačiji značaj. Ponekad je reč samo o ukrasnom nakitu, dok je ponekad reč o simboličnom odrazu statusa, moći, ličnosti. Venčana burma predstavljaju posebnu vrstu prstena koji se na svakom venčanju razmenjuje sa budućim supružnikom.

Danas se glavna simbolika burmi ogleda u tome što pokazuje da je osoba koja je nosi u braku. Pored odabira datuma, venčanice, odela, lokacije za venčanje, biranje burmi je još jedan zadatak koji prethodi venčanju. U daljem tekstu saznajte kada su nastale venčane burme, šta burma predstavlja, njenu simboliku, kao i gde se nosi burma i zašto.

Istorija burmi – od davnina do danas

Prvo prstenje uopšte potiče iz Egipta, a predstavljalo je simbol sunca. Zapravo, prstenje je simbolisalo egipatskog boga sunca Ra. Veruje se da razmena prstenja tokom venčanja potiče od pre 4800 godina, kadu su se rogoz, trska i šaš uvijali i uplitali u prstenje i druge komade nakita koje su žene nosile tokom ove ceremonije.

Za razliku od Egipćana, Grci su verovali da prsten, odnosno burma, treba da zaštiti ljubav i brak dvoje ljudi. Rimljani su bili nešto drugačijeg mišljenja, te su smatrali da burma treba da spreči onoga ko je nosi da postupa svojevoljno, jer je na neki način nosilac burme obeležen i već obećan na brak i apsolutnu ljubav.

Od 860. godine naše ere, hrišćani su počeli da upotrebljavaju prstenje u ceremonijama venčanja. Tada su venčane burme izgledale potpuno drugačije i nisu bile jednostavnog dizajna kako danas izgledaju, već su uglavnom bile ukrašene lirama, labudovima ili spojenim rukama.

Hrišćanska crkva je u to vreme osuđivala takvo prstenje kao “neznabožačko”, te je to glavni razlog zašto je u trinaestom veku izgled burme i vereničkog prstenja maksimalno uprošćen. Simbolika venčane burme se još od tog vremena ogleda kao simbol jedinstva srca.

Muškarci su u prošlosti manje nosili nakit od žena. Drugi svetski rat je napravio prvi pomak u tome, jer su se mnogi muškarci tokom rata morali odvajali daleko od svog doma i porodice, te im je burma služila kao podsetnik na ljubav svoje supruge.

Venčana burma – simbolika najdugovečnijeg prstena

Burme danas širom sveta predstavljaju izraz ljubavi, deo nakita kojim su se mladenci zakleli na večnu ljubav. Sam oblik burme, krug, predstavlja simbol večnosti, i to ne samo kod Egipćana, od kojih je i potekla ideja o burmama kao nakitu koji nose bračni partneri.

Kada je u pitanju burma simbolika nakita se ne ogleda samo u njenom kružnom obliku, već je i sama rupa u sredini prstena simbolična. Naime, smatralo se da rupa u prstenu predstavlja vrata, odnosno kapiju koja vodi u nepoznato. Verovalo se da sam čin razmene burmi tokom venčanja u crkvi znači davanje večne i besmrtne ljubavi, a isto verovanje živi i danas.

Zlatne burme u knjizi

Najrazličitiji materijali od kojih su se pravile burme

Materijali koji su korišćeni za izradu burme su se menjali kroz istoriju. Počelo se od nečeg jednostavnog kao što su različite biljke, koža i kosti, da bi se zatim prešlo na metal – gvožđe, jer se smatralo da je ljubav između bračnih partnera toliko jaka da je ništa ne može uništiti, kao što je slučaj sa gvožđem.

Tokom godina, burme, kao glavni deo nakita za venčanje, počele su da se prave od zlata, zatim srebra i dijamanata. Danas, tradicija nalaže da se venčane burme prave od zlata. Mnogi mladi savremeni parovi češće biraju belo zlato, je je trenutno modernije od žutog, koje se dugo koristilo za izradu burmi.

Burme imaju ogromnu sentimentalnu vrednost, pored toga što neretko imaju i veliku novčanu vrednost. Ranije su se burme pravile od punog zlata, sa različitim kamenčićima kao ukrasima, pa kako je njena vrednost bila izuzetno velika, ne čudi to što su danas venčane burme često porodično nasleđe. Nošenje nasleđa na ruci podseća na tradiciju, porodične vrednosti i sam značaj međugeneracijskih veza.

Gde se nosi venčana burma?

Tokom istorije, burma je nošena na različitim prstima. Nekada je nošena i na palčevima obe ruke, iako danas to zvuči neverovatno. Prema tradiciji koja potiče od Rimljana, venčana burma se nosi na domalom prstu leve ruke, zato što se verovalo da u njemu postoji vena ljubavi, vena vmoris, koja je direktno povezana sa srcem.

Ipak, mnogo godina kasnije, naučnici su dokazali da to i nije baš tako, ali mit o veni ljubavi se i dalje smatra glavnim razlogom za nošenje burmi na domalom prstu leve ruke u većini država sveta. Za razliku od Rimljanja, rani hrišćani su burme nosili na srednjem prstu. Kroz vekove se i ta praksa promenila, pa su i hrišćani počeli da nose burme na domalom prstu.

Praktične teorije navode da se meki metali, kao što je tradicionalno zlato za burme, manje habaju na prstu leve ruke, posebno domalom koji nije često u dodiru sa predmetima, pre svega jer je veći broj ljudi na svetu desnoruko.

Na pitanje kako se nose burme, odgovor nije uniformisan. Danas je ustanovljeno nošenje burme na domalom prstu, ali se ruke razlikuju od zemlje do zemlje. Na levoj ruci se nosi u Zapadnim zemljama, u Južnoj i Severnoj Americi, pojedinim zemljama Evrope – Slovenija, Italija, Francuska, Velika Britanija, u SAD-u, i mnogim državama širom Azije.

Kod nas je na primer tradicija da žene na domalom prstu leve ruke nose verenički prsten, dok je desni domali prst rezervisan za burme, simbol večne ljubavi. Nošenje burme na desnoj ruci potiče iz indijske prakse, koja je smatrala da je leva ruka nečista. Uprkos tome, kod mnogih modernih Indijanaca je danas moguće videti da burme nose na levoj ruci, kako bi se prilagodili običajima u SAD-u.

Takođe, pojedine vere imaju drugačije razloge za nošenja venčane burme, pa tako muslimani burmu nose na desnoj ruci iz higijenskih razloga, jer se desnom rukom jede, rukuje i obavljaju slične, čiste radnje. Jevreji na primer tokom ceremonije venčanja burmu stavljaju na desnu ruku, ali je nakon toga prebacuju na levu ruku.

Burme u roze cveću

Kako izabrati venčanu burmu?

Sama organizacija venčanja podrazumeva odabir burme, kao jedinog detalja sa venčanja koji će mladenci nositi sa sobom kroz život, zato je vrlo bitno znati kako izabrati burmu koju ćete ceo život gledati na svojoj ruci. Naime, najvažnije je da se burma svidi budućim supružnicima i da im pristaje. Prepravke su moguće, ali mogu dugo trajati, zato mislite o tome.

Danas postoji veliki izbor burmi, pa je drugo o čemu treba razmišljati materijala od kojeg bi trebalo da bude burma. Možete se opredeliti za belo, žuto ili ružičasto zlato, i to je uvek prvi korak u izboru burme. Zatim, na red dolazi forma burme. Postoje ravne i zaobljene burme, a kako su obe varijante i lepe i udobne, stvar je samo ličnog ukusa za koje ćete se opredeliti.

U zavisnosti od toga da li ste više za jednostavnost ili različitost, možete izabrati određene detalje na burmi, kao što su cirkoni, dijamanti, brilijanti, beli ili u boji. Mnogi parovi se danas odlučuju za graviranje, pa graviraju datume, imena, stihove – sve što je njima značajno i karakteristično za njih.

Zanimljivi srpski običaji na venčanjima nalažu da burme kupuju kumovi, pa ukoliko se odlučite da ih poštujete, to svakako ne mora značiti da izbor venčane burme prepuštate kumovima, već ih možete birati sami uz konsultacije sa njima.

Svima je dobro poznato zašto se nose burme, ali malo ko zapravo zna kada su nastale burme i za koji period se vezuje nastanak burmi. Verovanja su različita, dokaza je malo, ali ono što je sigurno je činjenica da burme predstavljaju simbol doživotne ljubavi, tako je bilo nekada, tako je i sad.

Share